Quant de temps pot durar un revestiment epoxi o de poliuretà?

RENDIMENT DEL REVESTIMENT

Quant de temps en servei pot rendir un revestiment epoxi?

Si esteu pensant en instal·lar un revestiment epoxi per al paviment de la seva nau industrial, contractar una empresa especialitzada per fer la feina és crucial per obtenir una qualitat de grau professional. En aquest punt, probablement es preguntarà quina durada en el temps es pot esperar. Com és evident, la resposta depèn de diverses circumstàncies, però abans repassem els factors que afecten el temps en servei durant el qual un revestiment epoxi pot rendir eficientment i les diferències entre diversos productes i sistemes.


Què cal perquè un recobriment epoxi tingui una llarga vida en servei?

Com es podria esperar, al mercat s'ofereixen productes de diferents gammes i qualitats per a la realització de recobriments epoxi sobre paviments de formigó o altres suports. Com és obvi, els millors materials solen recompensar amb una millor longevitat, aparença, resistència, capacitat antilliscant, estabilitat del color davant dels UV, entre altres prestacions i propietats al llarg del temps. No obstant això, no només es tracta d'invertir més diners en bons materials, ja que un producte sigui més car que un altre, no necessàriament vol dir que sigui millor. Es tracta també d'aplicar-los correctament i que els sistemes de recobriments epoxi siguin els adequats en cada cas i estiguin ajustats a cada situació i entorn específic.


FACTORS CLAU DEL REVESTIMENT

A continuació enumerem els quatre factors decisius a considerar perquè un recobriment presti un servei llarg i intens i es mantingui en bones condicions.

1. Preparació mecànica prèvia

És imprescindible fer una bona preparació mecànica del substrat. Les juntes, esquerdes i impactes existents s'han de reparar abans i correctament. Per ampliar la informació, vegeu els sistemes de preparació de superfícies per a paviments. La preparació mecànica constitueix un procés tan important, que al nostre entendre és obligatori i inescatimable de realitzar-lo a fons i degudament.
Una preparació pobra escurçarà estrepitosament la vida en servei del revestiment, contribuint a una fallada d'adhesió, factor que es detalla a continuació.


2. Adhesió

Cal utilitzar els productes promotors d'adherència adequats per a les condicions del suport i ambientals que hi puguin haver a cada entorn d'aplicació particular. Fins i tot cal tenir en compte els nivells d'humitat del formigó i de l'ambient, per tal de personalitzar el sistema per a cada aplicació segons calgui. El procés d'aplicació del recobriment, ha d'assegurar una alta vinculació amb el suport, sigui aquest de formigó, ceràmic, metàl·lic, asfàltic… Per això, els imprimadors de ponts d'unió emprats s'aplicaran sobre cada suport, a fi d'aconseguir sistemes gran adherència mitjançant altes penetracions a la màxima profunditat superficial que sigui possible, i consolidacions, que alhora siguin compatibles amb el propi suport.


3. Múltiples capes

Per obtenir un enllaç fort, ben adherit i altament vinculat, amb un resultat final similar al duna membrana, són necessàries diverses capes. Com és evident, com més capes, més prestació obtindrem. És altament aconsellable posar les capes intermèdies necessàries, a més d'una o diverses capes superiors de segellat addicionals per protegir en tant que sigui possible el paviment epoxi davant esgarrapades, atacs químics, o qualsevol sol·licitació que sigui requerida. O perquè no, simplement com a millora estètica d'acabat, per obtenir un resultat més amable a la vista, que amaguin les lleus marques de segellat amb el llavi de goma o del corró que ocasionalment poguessin ser apreciades i que l'acabat final quedi impecable.

No tindrà el mateix comportament ni la mateixa longevitat un sistema de pintura amb dues a tres capes a rodet que un sistema multicapa. Un sistema de pintat epoxi o poliuretà tindrà un consum aproximat entre 150 a 200 grams per capa, cosa que equivaldrà a un gruix d'uns centenars de micres; mentre un sistema multicapa epoxi monocolor o quars color entre la barreja de resina i àrids a saturació suposaran diversos mil·límetres de gruix.


4. Ús

Les sol·licitacions de l'entorn de treball a què s'enfronta un revestiment epoxi en un garatge comunitari són completament diferents del pati de maniobres de camions de gran tonatge d'una nau industrial; o bé una cuina d'una empresa de càtering o restaurant, no té res a veure amb el paviment requerit per a una sala d'exposició dedicada a la venda d'automòbils. Per això, els factors dús a considerar poden ser totalment diferents. La possibilitat de fer aplicacions personalitzades en cada cas és un factor important que cal tenir sempre present. La vida en servei anirà molt lligada a les condicions dús del revestiment ia lentorn al que està exposat. Per tant, són claus factors com el disseny d'un sistema amb un nombre de capes adequades per no sobredimensionar-lo en excés, l'elecció de materials que químicament resisteixin els agents químics a què estaran exposats, com ara vessaments accidentals o controlats, siguin ocasionals o permanents, graus de textura antilliscant necessari per proporcionar ambients segurs i eficients de treball…


Només cal llegir la lletra petita a les fitxes tècniques dels productes, per adonar-se que no apareix cap valor temporal en termes vida útil dels revestiments. Les seves característiques i propietats són demostrades a través de la realització dassajos i tot tipus de proves i tests regulats i normalitzats en funció de valors que es corresponen als factors claus expressats anteriorment. Adhesió sobre el formigó, duresa shore D, resistència a l'abrasió Taber, comportament davant del foc, resistència al lliscament… Tots els productes prometen resultats duradors però, qui decideix quina és la mitjana del que suposadament s'hauria de considerar un revestiment perquè fos «de llarga durada»?

Tot i això, i com és de suposar, tot queda en una opinió subjectiva.

No sempre, però en segons quins casos, les afirmacions següents podrien arribar a ser correctes: «Tinc moltes visites de clients en aquesta àrea i necessito que estèticament estigui sempre presentable i amb una bona imatge. Per tant, prefereixo pintar més sovint, per exemple cada dos anys, i no haver de destinar tanta inversió inicial. Amb el que m'hagués costat un multicapa o un autoanivellant epoxi, tinc per pintar almenys tres o quatre vegades…». O bé… «Prefereixo invertir en un paviment continu amb prestacions més altes i no haver de tornar a invertir més diners al paviment fins almenys d'aquí vuit o deu anys… Cada vegada que he de fer un recobriment em suposa un problema operatiu important , i em genera grans incomoditats que prefereixo evitar».

Evidentment, els resultats tant mecànics a nivell prestacional com estètics de tots dos sistemes seran radicalment diferents. Però en funció de quina sigui la situació actual que es visqui al moment, poden ser absolutament raonables i justificables.

Malauradament també hi ha altres factors econòmics, estratègics i operatius que poden influir en el moment de la presa de decisió cap a la idoneïtat del sistema que cal emprar. Fins i tot, hi ha casos en què el sistema pot quedar limitat o condicionat tècnicament. Per exemple, la capacitat econòmica a finals d'any en relació amb el romanent disponible dels pressupostos anuals durant el període en què cal fer la pavimentació, o que es disposi del temps necessari suficient per aturar la zona on cal fer la instal·lació del recobriment.

La realitat és que sistemes més sofisticats i complets requereixen més dies de posada en obra, i no sempre es tenen cada dia que caldrien havent de supeditar les capes al ritme dels tempos disponibles. La tendència de les grans corporacions per fer obres de certa magnitud és que les parades tècniques programades destinades a tasques de manutenció de les instal·lacions es redueixen a la parada de vacances d'estiu, Setmana Santa i les dates nadalenques. Fora d'aquestes dates només queden caps de setmana, combinacions per fases i acotant les zones a pavimentar combinant-les entre festius i feiners, ponts i cap de setmana, o bé forçar parades no programades, cosa que s'intenta evitar tant sí com no.

Més enllà de les raons tècniques que, per exemple, si es donessin en circumstàncies d'obra nova no s'afectarien gens respecte a la teòrica del projecte, com acabem de veure, hi ha factors que, especialment en projectes de millora o manteniment, poden alterar perfectament a la prescripció final ideal de sistema.

En aquest sentit, és important tenir amplis coneixements dels sistemes per poder-los personalitzar, per tal que satisfacin els requeriments imposats alhora que es respectin els tempos d'instal·lació pactats.

Per donar-los assessorament, i analitzar, aclarir i debatre situacions i motius com aquests, estem les empreses com la nostra. És important confiar en un professional amb experiència, que sàpiga aconsellar en cada cas la solució que estigui d'acord amb les expectatives del client, però alhora que sigui prou honest per transmetre la realitat dels resultats que s'obtindran en funció de cada situació.

A UNIFORT, totes les nostres pavimentacions estan garantides, tant de l'aplicació com dels productes emprats. Us transmetem tota la tranquil·litat d'una instal·lació de grau professional realitzada per equips ben entrenats i experimentats perquè el paviment tingui una durada adequada i els materials rendeixin degudament al llarg del temps.

Truqui'ns al 93 568 90 67 o posi's en contacte amb nosaltres online avui mateix per obtenir un pressupost gratuït i sense compromís.

Som especialistes en pavimentació industrial


Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.
Identificarse dejar un comentario