Paviments Epoxi: Superfícies resistents i antilliscants

El paviment epoxi és un recobriment que s'aplica sobre tot tipus de superfícies amb usos a diversos sectors, especialment l'industrial. A més de la gran varietat de sistemes quant a acabats estètics i prestacions, compta amb múltiples avantatges com la seva resistència al desgast i la resistència al lliscament.

És un paviment molt adequat per ser utilitzat en llocs amb trànsit intens gràcies a la gran durabilitat i rendiment. A més, el fàcil manteniment i neteja el fan molt atractiu.

En aquest article aprendrà tot allò que necessita saber sobre un paviment epoxi, des de les seves característiques i avantatges fins a la seva instal·lació i costos associats.

Què és el paviment epoxi?

El paviment epoxi és un revestiment de protecció superficial. En recobrir superfícies se les dota de propietats mecàniques millorades respecte del suport base. El component principal d'aquest tipus de paviment és la resina epoxi, que és una barreja de dos components bàsics: la resina i l'enduridor. La barreja d aquests dos components genera una reacció química que dóna lloc a un material sòlid, resistent, impermeable i de gran durabilitat.

Un paviment epoxi es realitza amb diverses capes de resina epoxi, que s'apliquen sobre un substrat prèviament preparat com a formigó, asfalt, metall o ceràmic.


Característiques dels paviments epoxi

Els paviments epoxi brinden bondats que els fan ideals per a diferents tipus d'àrees. Algunes de les característiques més destacades dels paviments epoxi són la seva alta resistència al desgast, capacitat antilliscant, absència de juntes i fàcil manteniment i neteja. A més, aquests paviments també es destaquen per la seva àmplia varietat d'acabats mitjançant textures i colors, cosa que permet adaptar-los a diferents tipus d'entorns i exigències.

Els paviments epoxi també són adequats per a zones amb trànsit vehicular o de vianants elevat. El gruix és molt reduït i no aporten un pes significatiu a un suport existent. Per tot això, el paviment epoxi s'ha consolidat com un dels materials àmpliament utilitzats al sector industrial, aparcaments o fins i tot en decoració per a negocis i habitatges.


Usos del paviment epoxi

Recobriments en àrees industrials

El paviment epoxi és ideal per a àrees industrials a causa de la gran resistència a l'abrasió, als impactes ia les substàncies químiques. Poden ser utilitzats a la indústria química, la siderometal·lúrgica i fins i tot a l'agroalimentària i farmacèutica. Proporcionen superfícies neutres, brillants i higièniques en evitar la proliferació de bacteris.

Solen ser aplicats a llocs com fàbriques, magatzems, tallers, aparcaments, escorxadors, hospitals, quiròfans, entre d'altres.

A més, els paviments epoxi poden tenir propietats antilliscants, cosa que els converteix en una opció segura, especialment per a la indústria mullada, i en zones específiques com en zones de producció alimentària, obradors, maquinària pesades o zones de manipulació i càrrega i descàrrega.

Pintat de paviments industrials


VEURE PAVIMENT

Paviments de resina epoxi multicapa


VEURE PAVIMENT

Paviments de resina multicapa quars color


VEURE PAVIMENT

Paviments de resina epoxi autoanivellant


VEURE PAVIMENT

Recobriments en àrees comercials

En funció de la brillantor que en proporcioni l'acabat, un paviment epoxi pot potenciar la il·luminació de l'espai. Per això és molt adequat per a llocs com centres comercials, museus, aeroports i hangars d'avions, per exemple.

Paviments de resina multicapa quars color


VEURE PAVIMENT

Recobriments a pàrquings

El paviment epoxi és una opció duradora i resistent per a zones daparcaments amb alt trànsit vehicular o de vianants. La resistència a l'abrasió i la durabilitat són dues de les raons principals per a l'elecció del paviment epoxi en aquests casos.​

Paviments per a aparcaments


VEURE PAVIMENT

Raons per triar un paviment epoxi

Per la seva durabilitat i resistència

El paviment epoxi és conegut per la durabilitat i la resistència mecànica i química. A més, és tres vegades més resistent que el formigó, cosa que el converteix en una opció popular per a àrees subjectes a un gran volum de desgast per trànsit, abocaments químics o amb freqüents canvis de temperatura. El seu ús minimitza el risc de danys per objectes o equips pesants sobre la superfície.

La resina epoxi, principal component del paviment epoxi, és un material que després d'adherir-se a la base, confereix a terra una protecció superficial millorada a abrasió i impactes.

D'altra banda, a llocs on els xocs tèrmics, els atacs químics al paviment i els abocaments són habituals pot ser una solució determinant. Aquesta resistència al desgast el fa ideal sobretot per a àrees d'alt moviment de maquinària pesant, com ara magatzems, fàbriques i naus industrials en general.

Per la seva seguretat

Es tracta d'un revestiment pensat per a llocs on cal un recobriment que proporcioni una gran seguretat, com ara empreses de la indústria de l'alimentació, la indústria sanitària, la indústria farmacèutica o la indústria química.

Un paviment epoxi es caracteritza per ser llis, antilliscant, inodor i ignífug.

Es poden incorporar additius antilliscants a la resina epoxi, proporcionant una superfície texturitzada i adherent que redueix el risc de relliscades, ensopegades i caigudes. Aquesta característica és particularment beneficiosa en àrees propenses a la humitat o on la seguretat és una preocupació crítica.

Com que és vàter, no deixa cap rastre olfactiu després de ser aplicat.

Finalment, les seves capacitats ignífugues proporcionen resistència al foc evitant així la possibilitat de propagar incendis.

Per la facilitat de neteja

El paviment epoxi s'aplica com una superfície contínua i sense juntes que resulta en un terra molt més higiènic, més fàcil de mantenir net i sense deterioraments. D'una banda, en aturar el desgast natural del formigó impedeix la formació de pols, la qual cosa resulta ideal sobretot per a zones de pas i accessos on la brutícia castiga més el paviment.

D'altra banda, els vessaments i les taques es poden netejar sense gaire esforç, estalviant temps a la neteja. Evidentment la utilització de maquinària adequada és sempre crucial per a resultats estètics òptims.

A més, en ser impermeable impedeix que es formin filtracions, una característica que ho fa molt convenient per a ambients humits. En conseqüència, es redueix la probabilitat d'aparició i propagació de bacteris de manera general, i particularment poden contenir opcionalment additius especials basats en ions de plata que els confereix propietats antimicrobianes.


Per la seva propietat aïllant

El paviment epoxi és un revestiment dʻalta protecció amb capacitats antiestàtiques opcionals. Actua com a dissipador de càrregues estàtiques impedint que lelectricitat estàtica pugui arribar a incidir sobre persones o equips sensibles. A més, també és acústicament aïllant.


Per la seva estètica i acabat decoratiu

El paviment epoxi no sols és resistent, sinó que també és una opció estètica i decorativa gràcies a la gran varietat de colors i acabats que ofereix. Es poden crear dissenys personalitzats utilitzant diferents combinacions de colors i textures, cosa que ho fa apropiat fins i tot per a zones comercials i residencials. A més, la resina epoxi té una superfície llisa i brillant que millora l'aparença visual de qualsevol espai.

Consells per instal·lar un paviment autoanivellant epoxi

Instal·lar paviments epoxi no és fàcil, requereix experiència i precisió, i qualsevol desviació pot provocar un mal resultat. El procés consta de diverses passes per garantir un resultat impecable i durador. Per això, sempre és recomanable contactar amb un professional especialitzat en l'aplicació d'aquest tipus de terres i que tingui un bon historial d'obres.


Preparació de la base

Abans de començar la instal·lació del paviment epoxi, és important assegurar-se que la superfície estigui completament neta i els defectes o irregularitats al substrat han de ser reparats. Per això cal seguir els passos següents:

  • Tractament mecànic sobre la superfície per obrir porus.
  • Eliminar restes de greix, oli, materials deleznables i altres productes químics per mitjà de neteja amb productes desengreixants específics per a paviments epoxi.
  • Reparar les esquerdes i forats utilitzant espàtula i massilla epoxi

Càlcul de la quantitat de material necessari

Cal calcular la quantitat de material necessari per a la instal·lació del paviment epoxi. Per això cal tenir en compte el següent:

  • Mesurar la superfície on s'aplicarà el paviment
  • Calcular el consum en funció de l'espessor del sistema.
  • Verificar la instal·lació d'acord amb les especificacions del fabricant mentre es realitza l'aplicació, tant per al gruix recomanat per a la instal·lació per obtenir la prestació adequada, com per al càlcul de la quantitat necessària per a la posada en obra correcta.

Procés d'aplicació del paviment epoxi

Un cop es tingui la quantitat de material necessari per a la instal·lació, és hora de començar a aplicar el paviment epoxi seguint aquests passos:

Preparar el material segons les especificacions del fabricant

Aplicació d'imprimació

S'aplica una capa d'imprimació al substrat preparat. La imprimació millora l'adhesió i promou una unió química forta entre l'epoxi i la superfície. També ajuda a segellar el substrat, evitant la transmissió dhumitat.


Aplicació de resina epoxi

Quan la imprimació ha curat, s'apliquen diverses capes de resina epoxi. Depenent del sistema s'aplica mitjançant rodet, llana dentada o llavi de goma. El nombre de capes pot variar segons el gruix desitjat i els requisits de laplicació. Cada capa s'aplica uniformement i es deixa guarir abans d'afegir-hi la següent. Fins i tot en alts gruixos com en el sistema autoanivellant, cal utilitzar un corró de pues per eliminar les bombolles closes d'aire.


Elements decoratius opcionals

Si voleu un acabat decoratiu, com àrids o escates de color, pigments metàl·lics o dissenys personalitzats, aquests elements es poden incorporar a les capes d'epoxi. Afegeixen atractiu visual i personalitzen encara més el terra segons les seves preferències.

Aplicació de la capa superior

Per millorar-ne la durabilitat i protegir les capes d'epoxi, s'aplica una capa superior de finició o vernís. La capa superior actua com a barrera contra l'abrasió, els productes químics, els raigs UV i el desgast general. També afegeix un acabat brillant, setinat o mat.


Temps de curat i assecat

Després de l'aplicació final de la capa final, el paviment epòxic requereix prou temps per curar i assecar. Això assegura que la superfície assoleixi la màxima resistència i durabilitat. El temps de curació pot variar segons el producte epoxi específic utilitzat i les especificacions del fabricant.


Inspecció final i retocs

Quan el recobriment epoxi ha curat per complet, es realitza una inspecció final per garantir la seva qualitat. Durant aquesta etapa es fan els retocs o correccions necessàries per garantir un acabat impecable.

És important seguir els passos precisos en la instal·lació del paviment epoxi per assegurar una correcta instal·lació i aconseguir així els millors resultats i durabilitat al paviment.

Preus del paviment epoxi per m2

Factors que influeixen en el preu del paviment epoxi

El preu d‟un paviment epoxi per m2 pot variar segons diferents factors que cal considerar abans de fer una estimació. Aquests són:

  • Grandària de la superfície: Com més gran sigui la superfície a cobrir, es podrà optimitzar més el preu per m2 atès que els costos fixos es poden dividir entre unitats d'obra més grans.
  • Estat de la superfície actual: Si la superfície a cobrir no es troba en condicions adequades, pot requerir una feina addicional i encarir el pressupost.
  • Tipus d'acabat: Depenent de l'acabat elegit, el preu per metre quadrat pot variar significativament.
  • Nivell de preparació de la superfície: Un nivell de preparació i reparació necessària de la superfície més complex implicarà un cost més gran.
  • Ubicació: El cost pot variar regionalment depenent del cost de la vida i la competència al mercat local.

Preu mitjà del paviment epoxi per m2 a Espanya

El preu mitjà d'un paviment epoxi per m2 a Espanya és entre 10 i 45 euros. Aquest rang inclou pintats bàsics antipols, paviments epoxi autoanivellants, multicapa quars color, monocolor i fins i tot paviments AST (antiestàtic) o ESD (conductius). Això no obstant, és important tenir en compte que aquest rang és simplement una estimació i que pot variar significativament segons els factors esmentats a l'apartat anterior.

Costos afegits a la instal·lació de paviments epoxi

A més del preu del paviment epoxi per m2, hi ha altres costos que poden afectar el pressupost total. Aquests són:

  • Cost de preparació de superfície: Si la superfície actual no està preparada adequadament, pot requerir accions addicionals per adequar-la al paviment epoxi.
  • Cost de desplaçament de l'equip i dels materials: El transport de l'equip i els materials al lloc d'instal·lació pot influir en el preu final.
  • Cost de mà d'obra: El preu de la mà d'obra és una de les despeses principals en qualsevol instal·lació de paviment epoxi. Aquest varia segons la complexitat del projecte.
  • Cost de protecció de superfícies: Per protegir les àrees circumdants durant el procés dinstal·lació, pot ser necessari cobrir o aïllar altres superfícies amb materials de protecció addicionals.
  • Cost de neteja i manteniment: A llarg termini, pot ser necessari contractar serveis de neteja i manteniment per assegurar la durabilitat del paviment epoxi.

És important tenir en compte que aquests costos addicionals poden variar significativament en funció del tipus de superfície, la mida del projecte i el nivell de preparació requerit.

Manteniment i reparació de paviments epoxi

Els paviments epoxi requereixen un manteniment relativament baix en comparació amb altres opcions de pavimentació. No obstant això, les pràctiques regulars de neteja i manteniment són essencials per preservar-ne l'aparença i la longevitat. Aquests són alguns consells per al manteniment de paviments epoxi:


Cures bàsiques per mantenir el paviment epoxi

Escombrar o passar l'aspiradora regularment

Treure la brutícia solta, la pols i la runa de la superfície evita que es ratlli i manté la neteja del paviment.


Neteja ràpida de vessaments

Els vessaments s'han de netejar ràpidament. Realitzar una neteja regular del paviment epoxi utilitzant productes neutres i no abrasius. En cas de fuita de líquids, netegeu-los immediatament per evitar taques permanents.

Eviteu el contacte amb líquids que puguin tacar la superfície, com l'oli, el vi, el cafè, etc.


Fregat regular

El fregat periòdic amb un detergent neutre i no abrasiu ajuda a mantenir la brillantor i la neteja del pis. No utilitzeu productes químics agressius, com els àcids o àlcalis, que puguin danyar la superfície.


Protegeixi'l contra forts impactes

Tot i que els paviments epoxi són altament duradors, els forts impactes d'objectes afilats o maquinària pesant poden causar danys. Col · loqueu tapets o coixinets protectors sota dels equips pesats per distribuir el pes i evitar esquerdes. No obstant això, eviteu l'ús de tapets o catifes amb respatllers de goma, ja que poden fer malbé el paviment.

Eviteu l'arrossegament d'objectes pesants o amb arestes, ja que poden ratllar la superfície.


Eviteu les temperatures extremes

Els paviments d'epoxi poden ser sensibles a temperatures extremes. Eviteu col·locar objectes calents directament sobre la superfície, ja que pot causar decoloració o dany.


Inspeccions periòdiques

Realitzeu inspeccions periòdiques per identificar signes de desgast, esgarrapades o danys. Abordeu qualsevol problema immediatament per evitar danys majors i garantir la longevitat del seu paviment epoxi.


Reparació de superfícies danyades per abrasió, productes químics, etc.

Si la superfície del paviment epoxi s'ha fet malbé per abrasió, productes químics o qualsevol altre motiu, es poden seguir els passos següents:

  1. Netejar la superfície danyada utilitzant un netejador neutre i eliminant qualsevol resta solta.
  2. Comproveu si el dany és superficial o ha arribat al suport. Si heu arribat al suport, caldrà reparar també la base.
  3. Aplicar una capa de resina epoxi amb una espàtula assegurant-se que estigui ben repartida i anivellada.
  4. Deixeu assecar la capa de resina epoxi segons les instruccions del fabricant.
    Aplicar una segona capa de resina epoxi per reforçar la reparació i deixar assecar.
  5. Finalment, es pot aplicar una capa de resina epoxi transparent o acolorida per donar un acabat uniforme i brillant.

És recomanable fer aquestes reparacions en una època de l'any en què la temperatura i la humitat siguin òptimes per assegurar que la reparació s'adhereixi correctament a la superfície del paviment epoxi.

Preguntes freqüents (FAQ)

Els paviments epoxi es poden instal·lar sobre sòls existents, com el formigó, sempre que la superfície sigui resistent i estigui degudament preparada. Consulteu amb un instal·lador professional per determinar la idoneïtat del vostre sòl existent per a la instal·lació d'epoxi.

El temps d'instal·lació pot variar segons factors com ara la mida de l'àrea, l'estat del substrat i la complexitat del disseny.

Els paviments epoxi es poden instal·lar a zones amb una humitat <6%. Per a més humitats caldrà aplicar capes prèvies com a barrera per frenar el remuntador capil·lar ascendent d'humitat.

Sí, els paviments d'epoxi es poden reparar si pateixen danys menors, com ara raigs o estelles. Els instal·ladors professionals poden avaluar el dany i proporcionar solucions de reparació adequades per restaurar l'aparença i la funcionalitat del sòl.

Quan solen durar els paviments epoxi?

Amb una correcta instal·lació i manteniment, els paviments epoxi correctament dimensionats a lús poden durar molts anys. La seva vida útil pot variar segons factors com el nivell de trànsit, les pràctiques de manteniment i les condicions ambientals. De mitjana, els paviments d'epoxi poden durar de 10 a 20 anys o més.

Els paviments epoxi ofereixen una solució per a protecció de terres versàtil i duradora per a una àmplia gamma d'aplicacions. Des de la seva durabilitat excepcional fins als seus dissenys personalitzables, els paviments epòxics han esdevingut una opció popular per a empreses i indústries per igual. La seva naturalesa sense juntes, el fàcil manteniment i la resistència a productes químics i impactes els converteixen en una opció pràctica i duradora. Ja sigui que estigui renovant el seu espai comercial o la seva indústria, els paviments epoxi poden transformar els seus terres en superfícies atractives i funcionals.

Exploreu les possibilitats dels paviments epoxi i gaudiu dels avantatges que us ofereixen consultant el nostre catàleg o demanant assessorament personalitzat i detallat a les necessitats del vostre projecte sense compromís.

Som especialistes en pavimentació industrial

Identificarse dejar un comentario