Classificació dels terres segons el seu lliscament

Tots els paviments haurien de complir amb la normativa vigent relativa a la resistència al lliscament (Rd) o al lliscament de la superfície. Aquesta exigència dependrà del tipus dactivitat a desenvolupar sobre aquest.


Característiques de lliscament segons el CTE

A Espanya, el Codi Tècnic de l'Edificació estableix els requisits de seguretat d'utilització i accessibilitat (CTE DB-SUA) que han de complir sòls i paviments, i es fa una referència especial al lliscament, definint el Pèndol de fricció UNE-ENV 12633: 2003 com a únic mètode legalment exigible per a la determinació del valor de la resistència al lliscament/lliscament dels paviments polits i sense polir.

La normativa es recull a l'apartat DB SUA-1 (Documents Bàsics per a en Seguretat d'Utilització i Accessibilitat: Seguretat davant del risc de caigudes) del CTE (Codi Tècnic de l'Edificació), la darrera revisió del qual és de desembre de 2014.

Segons el que indica l'apartat 12.1 Exigència bàsica SUA 1: Seguretat davant del risc de caigudes, es limitarà el risc que els usuaris pateixin caigudes, per a això els sòls seran adequats per afavorir que les persones no rellisquin, ensopeguin o es dificulti la mobilitat. El Codi, per tal de limitar el risc de relliscament, fa referència als sòls dels edificis o zones d'ús Residencial, Públic, Sanitari, Docent, Comercial, Administratiu i Pública Concurrència, excloses les zones d'ocupació nul·la definides a l'annex SÍ A del DB SÍ. Es classifiquen, en funció del seu valor de resistència al lliscament Rd, d'acord amb el que estableix la taula següent:

Classificació dels terres segons el seu lliscament (segons el CTE), i Classe exigible en funció de la seva localització
Classe Resistència al lliscament Segons risc de relliscades
0 ≤ 15 -
1 15 < Rd ≤ 35 Zones interiors seques: superfícies amb pendents menor al 6%
2 35 < Rd ≤ 45

Zones interiors seques: superfícies amb pendents igual o major al 6% i escales

Zones interiors humides (2): superfícies amb pendents menor al 6% i escales

3 > 45

Zones interiors humides (1): superfícies amb pendents igual o major al 6% i escales

Zones interiors on, a més d'aigua, hi pugui haver agents que redueixin les resistències al lliscament (greixos, lubricants, etc.) tals com cuines industrials, escorxadors, garatges, zones d'ús industrial, etc.

Zones exteriors. Piscines (2)

(1) Banys, cuines, piscines, cobertes… S'hi inclouen els terres de l'entorn de les entrades als edificis des de l'espai exterior, excepte quan es tracti d'accessos directes a habitatges o zones d'ús restringit, així com les terrasses cobertes.
(2) En zones previstes per a usuaris descalços i al fons dels gots, a les zones on la profunditat no excedeixi d'1,50 m.


ASSAIG DEL PÈNDUL

És un pèndol muntat en una estructura metàl·lica. El braç es mou pel pes de la gravetat sobre una superfície dassaig. En una escala calibrada es marca la pèrdua de moment.

Som especialistes en pavimentació industrial


Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.
Identificarse dejar un comentario