Avantatges del formigó reforçat amb fibra d'acer davant de l'armat tradicional

Durant molts anys el formigó reforçat amb fibra d'acer s'ha utilitzat en aplicacions com els paviments industrials i el formigó projectat. Això és degut a que les dosificacions i fibres usades tradicionalment permetien únicament millorar el comportament post-crític del formigó dotant-lo d'un comportament semi-dúctil. Gràcies al desenvolupament de noves fibres més eficients, actualment s'han aconseguit enormes avantatges en utilitzar formigó reforçat amb fibres d'acer en múltiples aplicacions.

Actualment les fibres d'acer poden ser utilitzades com a reforç únic o combinades amb reforços tradicionals com el corrugat, malles o elements pretesats en diferents aplicacions: en paviments industrials, habitatges, aplicacions estructurals, formigó projectat, elements prefabricats i en determinades aplicacions especials.

A cadascuna d'aquestes aplicacions, la utilització de fibres d'acer permet controlar millor la fissuració deguda a la retracció i aconsegueixen que un material fràgil com el formigó en massa es converteixi en un material amb un comportament completament dúctil1.

El formigó reforçat amb fibra d'acer (HRFA) és un material compost amb unes propietats i avantatges molt específics. Amb l'addició de fibres d'acer al formigó s'assoleixen resistències mecàniques semblants a les del formigó armat tradicional. En comparació amb les formes tradicionals d'armat (corrugat i/o mallat), l'HRFA controla millor la fissuració. La resistència mecànica assolida per l'HRFA permet, cada cop en més aplicacions, la substitució total o parcial de l'armat tradicional. L'ús de HRFA comporta, a més, un estalvi en temps i en determinades situacions fins i tot en cost.

Les fibres metàl·liques per a reforç de formigó són produïdes de filferros d'acer amb baix contingut de carboni. Les fibres, amb una resistència mecànica a la tracció adequada i distribuïdes de forma homogènia a la matriu del formigó, constitueixen una armadura tridimensional molt resistent, capaç de suportar apreciables deformacions mantenint una bona resistència (ductilitat) i d'evitar la propagació del fenomen de fissuració , dissipant energia de deformació (tenacitat2).

Hi ha fibres de diferents tipus: Fibres d'acer llises o ondulades, amb extrems plans o conformats.

La fibra dextrems conformats és la geometria més coneguda i utilitzada i combina una bona treballabilitat i prestacions.
La fibra ondulada té una relació optimitzada entre l'amplitud i la longitud de les ondulacions, la qual cosa aporta una bona treballabilitat i millors prestacions com el seu excel·lent control de la fissuració.

La fibra recta amb caps cònics a cada extrem assegura una capacitat total d'ancoratge dins de la matriu de formigó. D'aquesta manera, la fibra pot treballar fins al límit de la resistència del filferro, sense que es desprengui de la matriu de formigó.


Avantatges del formigó reforçat amb fibra d'acer (HRFA) a paviments amb juntes

Una solució per a paviments d´alta qualitat

El formigó reforçat amb fibra d'acer es fa servir amb èxit durant molts anys com a solució en la construcció de paviments.

Soleres de formigó reforçat (HRFA) recolzades directament sobre el terreny, habituals en edificació comercial i industrial o magatzems. La possible aparició de fissures degudes a la retracció s'evita mitjançant la realització de juntes de tall amb una profunditat màxima de 1/3 de l'espessor de la solera. La mida de les pastilles delimitades per les juntes de tall sol oscil·lar entre 4 m x 4 mi 8 m x 8 m. Aquesta solució es recomana en aquells casos en què les juntes de tall no suposin un problema funcional al paviment.

  • Control eficaç dels fenòmens de fissuració.
  • Solució més econòmica.
  • Reducció dels terminis dexecució.
  • Àgil i senzilla aplicació.
  • S'eliminen els riscos d'una col·locació dolenta de l'armat tradicional.
  • S'eviten els problemes de manipulació de l'armat tradicional.
  • Generalment no requereix bomba.
  • Permet fer servir estenedores làser.
  • Excel·lent resistència als impactes ia la fatiga.
  • Excel·lent resistència a la corrosió.


Avantatges de l'HRFA en paviments sense juntes

Un concepte innovador en paviments industrials

El formigó reforçat amb fibra d'acer permet executar enllosats fins a 2500 m², sense juntes de tall, delimitats per juntes de construcció separades fins a 50 m. Cal utilitzar connectors que assumeixin la transferència total de càrregues, permetent el lliure moviment dels enllosats en sentit horitzontal sense cap restricció. És altament recomanable realitzar un tractament a les juntes de construcció.

  • Reducció de gruixos
  • Control eficaç dels fenòmens de fissuració
  • Enllosats de fins a 2.500 m² sense juntes de tall
  • Estalvi en costos de manteniment
  • Disminució de problemes de lloada
  • Obtenció d'altes planimetries
  • Comportament dúctil

El formigó reforçat amb fibra d'acer es fa servir amb èxit durant molts anys en la construcció de paviments sense juntes.


  1. Dúctil: Materials que sota l'acció d'una força es poden deformar sosteniblement sense trencar-se. Encara que els materials dúctils també es poden arribar a trencar sota l'esforç adequat, aquest trencament només succeeix després de produir-se grans deformacions.
  2. Tenacitat: La seva interpretació està relacionada amb la capacitat que té un material per oposar-se a la propagació sobtada d'una fissura.

Som especialistes en pavimentació industrial


Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.
Identificarse dejar un comentario